Nieuwe eurocommissaris wil netneutraliteit beschermen

De nieuwe eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) maakt zich "grote zorgen" over een voorstel dat netneutraliteit in Europa zou inperken.

Donderdag bleek uit een uitgelekt document dat netneutraliteit in de Raad van de Europese Unie opnieuw ter discussie is komen te staan.

In april stemde het Europees Parlement nog voor strenge Europese netneutraliteitsregels, die garanderen dat al het internetverkeer binnen Europa gelijk wordt behandeld.

Het Italiaanse voorzitterschap van de Raad zou echter grote uitzonderingen willen introduceren in dat voorstel, waardoor internetproviders deals kunnen sluiten met internetbedrijven over het sneller afleveren van bepaalde soorten verkeer.

Toegankelijk

"Al het verkeer moet gelijk worden behandeld. Het internet moet voor iedereen toegankelijk blijven", zegt Ansip in gesprek met persbureau Reuters.

De voormalig premier van Estland zegt zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat internetverkeer kan worden vertraagd of geblokkeerd.

Onlangs pleitte de Amerikaanse president Obama al voor het beschermen van netneutraliteit in de VS. Obama kan daar zelf niet over beslissen, maar hij riep de telecomwaakhond FCC op om actie te ondernemen.

"De president van de Verenigde Staten gebruikt onze woordkeuze - de woordkeuze van het Europees Parlement", zegt Ansip daarover.

Geen besluit

De Raad van de Europese Unie komt donderdag weer bijeen om te spreken over telecomonderwerpen, waaronder netneutraliteit en roaming. In een antwoord op Kamervragen van VVD en PvdA schrijft minister Kamp (Economische Zaken) dinsdag dat daar geen besluit zal worden genomen over netneutraliteit, omdat er te veel onenigheid heerst tussen lidstaten.

Kamp bevestigt dat het Italiaanse voorzitterschap van de Raad uitzonderingen op de netneutraliteit mogelijk wil maken die verder gaan dan nu in Nederland toegestaan is. Nederland pleit ervoor om een strenge variant van netneutraliteit ook op Europees niveau te handhaven.

"Er zijn nog niet veel landen die ons hierbij steunen, aangezien zij de Nederlandse regels, met name op het gebied van prijsdiscriminatie, te streng vinden", schrijft de minister.

Bron: NU.nl