Nederland telt straks minder spelers op internet- en telecommarkt
Op de 'middellange termijn' zullen er nog minder bedrijven met een eigen telecomnetwerk zijn. Dat verwacht het bestuur van KPN. Daarbij zou het gaan om twee providers met een vast en mobiel netwerk, evenals één provider met enkel een mobiel netwerk.
Dat zegt het management van KPN in een intern rapport van de Britse bank Barclays. Het KPN-management verwacht dat het zelf overblijft als aanbieder van zowel vast internet als mobiele diensten, naast UPC-moederbedrijf Liberty Global. Dat bedrijf is momenteel al bezig met een overname van concurrent Ziggo. Uit de toekomstvisie van KPN blijkt niet of Liberty Global in de toekomst een telecomprovider zou overnemen, of dat het zelf mobiele diensten gaat aanbieden.
Daarnaast verwacht KPN dat er nog één aanbieder van enkel mobiele diensten met eigen netwerk overblijft. Het bedrijf noemt geen provider bij naam. Nu zijn dat Vodafone, T-Mobile en Tele2. KPN denkt dat het overgrote deel van de gebruikers voor een mobiel en vast abonnement bij dezelfde provider zal kiezen, en dat slechts 20 tot 25 procent voor de enige overgebleven mobile-only-aanbieder zal kiezen.
De afgelopen jaren is het aantal internetproviders steeds verder gedaald: zo werden Multikabel, @Home en Casema verenigd onder de vlag van Ziggo en nam KPN meerdere glasvezelproviders over. Bovendien is het moederbedrijf van UPC momenteel bezig met een overname van Ziggo, waarna beide providers onder de vlag van Ziggo verder zullen gaan. Daarnaast wil KPN een belang van 60 procent in Reggefiber krijgen, waardoor het bedrijf volledige zeggenschap over de glasvezelboer krijgt.
Woordvoerder Stefan Simons van KPN tekent aan dat de voorspellingen 'niet heel concreet' zijn. "Het is geen keiharde verwachting, maar een toekomstvisie", zegt hij. Bovendien wordt die voorspelling gedeeld door analisten, voegt Simons toe. "Je ziet in heel Europa dat bedrijven graag zowel vaste als mobiele diensten aanbieden."
Hoewel KPN in het Barclays-rapport suggereert dat er minder providers komen, stelt Simons dat dat niet zo hoeft te zijn: het zou ook kunnen dat een mobiele provider eveneens als een virtuele provider op een van de vaste netwerken diensten aanbiedt.
Welke andere mobiele provider met een eigen netwerk in de toekomstvisie van KPN overblijft, blijkt niet uit het rapport. Barclays zelf lijkt in ieder geval niet te verwachten dat dit Tele2 is: die provider heeft volgens de Britse bank weinig geïnvesteerd in zijn vaste infrastructuur en tv-dienst. Tele2 biedt momenteel glasvezel en adsl over het netwerk van KPN aan. Vodafone heeft juist een sterke positie op de zakelijke markt, stelt Barclays.
Vodafone reageert negatief op de voorspellingen van KPN. "Als dit in de praktijk betekent dat er nog maar twee aanbieders overblijven die een combinatie van vaste en mobiele diensten kunnen aanbieden aan klanten, is er maar weinig te kiezen voor consumenten", aldus woordvoerder Joost Galema. Volgens de provider moet de Autoriteit Consument en Markt ervoor zorgen dat concurrenten toegang houden tot de netwerken van de vaste aanbieders.
"Wij willen daar graag in investeren, maar daarvoor moeten we zekerheid hebben op de lange termijn", aldus Galema. "Het hangt af van de keuzes die de ACM maakt of Nederland in het KPN-scenario terechtkomt, of dat er plek is voor meer partijen." De ACM laat weten daar nog niet op te kunnen reageren. "Mocht het zover komen, dan zullen we bijvoorbeeld een marktonderzoek uitvoeren", aldus woordvoerder Tim Rosendahl. De uitkomsten daarvan zijn volgens hem vooraf niet te voorspellen.
Concurrent Tele2 wil niet reageren. "We hebben voor onszelf besloten dat we niet op dit soort berichten reageren", aldus woordvoerder Bart de Snaijer van de provider. "We hebben hier wel een mening over, maar die delen we even niet." T-Mobile wil eveneens niet inhoudelijk reageren. "We kunnen uiteraard niet reageren op speculaties van concurrenten", aldus woordvoerder Michael Vos.
Tweede Kamerlid Bart de Liefde van de VVD heeft vrijdag nog kamervragen gesteld over de overname van Reggefiber door KPN. Volgens De Liefde is het noodzakelijk dat concurrenten toegang blijven houden tot het glasvezelnetwerk na een overname van Reggefiber; hij wil van minister Henk Kamp van Economische Zaken weten of hij er hetzelfde over denkt.