EZ wil 3G-licenties dit jaar verlengen
Het ministerie van Economische Zaken wil nog dit jaar een besluit kunnen nemen over de verlenging van de 2100 MHz-band. EZ consulteert (tot en met 4 september) de regeling voor de aanvraag en de prijzen die de drie MNO's gaan betalen voor verlenging van het spectrum waar alle 3G diensten op draaien.
Met een apart besluit heeft EZ in december vorig jaar als vastgelegd dat alle huidige vergunningen voor de 2100 MHz-band verlengd kunnen worden. Die verlenging krijgt een vaste looptijd van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020.
De consultatie loopt tot en met 4 september en gaat over twee documenten. Een daarvan bevat de formele aanvraagprocedure, die als deadline heeft gekregen dinsdag 13 oktober om 14.00 uur. Verder houdt EZ de tarieven tegen het licht, die de afgelopen maanden zijn uitgerekend in overleg met de markt.
Prijzen voor verlenging
Voor die verlenging moet een eenmalig bedrag worden betaald aan de Staat. SEO Economisch Onderzoek heeft daarvoor een analyse gemaakt: ongeveer 1,2 miljoen euro per MHz voor vier jaar. Daaruit komen verlengingsprijzen van 17,7 miljoen euro voor de vergunningen van KPN en Vodafone. Beide hebben in de veiling van 2012 nog een stuk van 5 MHz bijgekocht, waarvoor een prijs van 5,9 miljoen euro is vastgesteld. T-Mobile heeft twee afzonderlijke licenties, voortgekomen uit Ben en Orange. Beide gaan 11,8 miljoen euro kosten voor verlenging.
Het gaat hierbij om de gepaarde frequenties, die nog iets kunnen worden vergroot door twee keer 600 kHz aan ongepaard spectrum aan de vergunning toe te voegen. Het ongepaarde deel zal niet worden verlengd. Door daar iets vanaf te halen, kan de gepaarde band worden vergroot van 2x59,4 naar 2x60 MHz. Dit is op de prijs niet van invloed.
Herschikking vergunningen
Als KPN, T-Mobile en Vodafone gezamenlijk een aanvraag indienen, worden de vergunningen herschikt om ze aaneengesloten te maken. Op dit moment zijn ze dat niet, omdat in de veiling van 2012 nog eens 10 MHz is geveild. Desgewenst wordt een transitie uitgevoerd, net als dat gebeurd is bij 900 en 1800 na afloop van de veiling van 2012. Volgens SEO verandert de waarde van de vergunningen niet door ze aaneengesloten te maken. Bij 3G is de grootte van de kavels minder belangrijk dan bij 4G.
EZ heeft als beleidsvoornemen voorlopig beslist om deze vergunningen in 2019 opnieuw te veilen, voor een langere periode. De kans bestaat dat gelijktijdig de 700 MHz-band wordt uitgegeven. In de laatste twee veilingen is ruimte gemaakt voor nieuwkomers: of dat nu ook gaat gebeuren is nog niet besloten.
Bron: telecompaper