Hoe goed is jouw mobiele telefoon beveiligd?
Tegenwoordig wordt de mobiele telefoon overal mee naar toe genomen. We kunnen bijna niet meer zonder. We hebben de hele dag contact met elkaar, zoeken alles op via internet, lezen onze mail, luisteren muziek, kijken tv en spelen spelletjes. Voor bijna alles wat we doen wordt daarom wel een geschikte app gebouwd, zodat we nóg meer en gemakkelijker allerlei dingen met onze mobiel kunnen doen.
Hoe veilig is jouw mobiele device?
In de afgelopen jaren is het gebruik van mobiel internet dan ook enorm toegenomen. Sterker nog, we gebruiken internet op de mobiele telefoon of tablet over het algemeen vaker en langer dan op een computer of laptop. Maar juist doordat we onze telefoons vaker en langer gebruiken, worden we steeds kwetsbaarder voor allerlei risico’s.
Diefstal
Volgens recente berichten neemt het aantal mobiele diefstallen gestaag toe sinds 2010. Tegenwoordig gebruikt men de mobiele telefoon vaak als personal computer. Smartphones worden geavanceerder en daarmee stijgt de waarde van een toestel. Zo varieert de prijs van een iPhone 6 bijvoorbeeld tussen de 700 en ruim 900 euro. Niet alleen het toestel is tegenwoordig veel waard, ook de inhoud ervan kan erg interessant zijn voor dieven.
De risico's van een onbeveiligde telefoon
Wanneer je je telefoon niet - of niet goed - beveiligt loop je het risico dat vreemden ongewenst toegang kunnen krijgen. Zij kunnen op twee manieren toegang krijgen tot een slecht beveiligde mobiele telefoon: rechtstreeks, wanneer iemand de telefoon in handen heeft, of van buitenaf via internet. Op beide manieren kan iemand dan eenvoudig vertrouwelijke informatie bekijken. Vreemden hebben niet veel tijd nodig om een onveilige app te installeren of om vertrouwelijke informatie op je telefoon te vinden. Door je telefoon en apps goed te beveiligen, bescherm je dus jouw gegevens.
Er zijn verschillende manier om je telefoon te beveiligen, vergrendelen, blokkeren, resetten etc.
Zo beveilig je je toestel
Veel mobiele toestellen zijn nog niet optimaal beveiligd, dit komt meestal omdat dat men de beschikbare methodes niet (juist) inzet om hun toestel, data, foto’s, video’s en allerlei andere privé en zakelijke gegevens te beveiligen. Daarom nog even de meest voorkomende en bekende manieren om je toestel te beveiligen:
1. Vergrendel je simkaart met een (pin)code.
Het is misschien vervelend om elke keer een code in te voeren wanneer je je smartphone aanzet. Echter is het slim om het toch wel in te stellen. Met een pincode op je simkaart voorkom je vooral dat bij verlies of diefstal iemand je contacten op je simkaart kan bekijken, of dat er bijvoorbeeld lange en dure gesprekken op jouw kosten worden gevoerd. In veel gevallen ben je zelf aansprakelijk voor een (groot) deel van de kosten die hieruit voortkomen..
Tip: gebruik een (pin)code die niet uit reeksen bestaat (dus niet 1234, 0000 of bijvoorbeeld je geboortedatum).
2. Vergrendel je toestel met één of meerdere van de beschikbare methodes:
- Pincode
- Patroon
- Wachtwoord
- Vingerafdruk
- Irisscanner
Het is irritant als je je telefoon niet meteen kunt gebruiken maar eerst bijvoorbeeld een code in moet geven. Echter, dit beveiligt je toestel zodat een eventuele dief of nieuwsgierig iemand, die niets in jouw telefoon te zoeken heeft, zomaar je gegevens kan zien, overzetten of aanpassen. Bedenk je maar eens wat jij allemaal in/op je toestel hebt opgeslagen! Het meeste wil je echt niet zomaar met iemand delen, denk aan foto’s, Whatsapp berichten, contactinformatie van je vrienden, kennissen, familie maar ook zakelijke contacten, e-mails of je social media profielen.
Het is vaak mogelijk om meerdere ontgrendelmethodes op je toestel te gebruiken.
Tip: gebruik een (pin)code die niet uit reeksen bestaat. Gebruik een zo lang mogelijk wachtwoord zoals een zin.
3. Ben voorzichtig met Wi-Fi hotspots
Het is erg fijn en handig als je ergens bent waar een (gratis) Wi-Fi hotspot beschikbaar is. Ben je echter wel bewust van de mogelijke gevaren. Gratis hotspots hebben vaak geen beveiliging en je persoonlijke gegevens kunnen gemakkelijk gekopieerd worden door de eigenaar van het Wi-Fi netwerk of door andere gebruikers op het Wi-Fi netwerk - zonder dat je het in de gaten hebt. Hierbij kunnen ook gegevens worden gekopieerd van apps die je op dat moment niet gebruikt, dus het is ook niet veilig om een hotspot te gebruiken als je enkel even je Facebook wil raadplegen of een spelletje wil doen, ook dan kunnen al je gegevens zomaar ‘gestolen’ worden.
4. Maak gebruik van Find my Smartphone
Door gebruik te maken van een Find my Smartphone account kun je bij verlies of diefstal je toestel op afstand traceren, blokkeren of wissen. Hiervoor dien je een account aan te maken bij het type besturingssysteem dat jij gebruikt:
- Apple IOS: Find my iPhone
- Google Android: Find my Android
- Microsoft Windows Phone: Find my Windows Phone
5. Versleutelen van gegevens
Naast het gebruik van een pincode op je telefoon en simkaart is het ook mogelijk om de gegevens op je telefoon te coderen (versleutelen). Hiermee voorkom je dat als je telefoon in verkeerde handen terecht komt ze bij de data op je telefoon kunnen door je toestel bijvoorbeeld op de computer aan te sluiten. Bij een iPhone gebeurt dit standaard als je een pincode instelt. Maar bij een Android toestel is dit soms nog een extra handeling in het menu. Je kunt dit vinden onder Schermvergrendeling en beveiliging. Je kunt er dan tevens voor kiezen je geheugenkaart te coderen.
Hoe zit het met de beveiliging van jouw mobiele devices?
Weet jij hoe goed je telefoon op dit moment beveiligd is? Je (zakelijke) mobiele telefoon kan door je werkgever beveiligd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een Enterprise Mobility Management (EMM) oplossing. Hier kan o.a. worden ingesteld aan welke vereisten de beveiliging van jouw smartphone moet voldoen, bijvoorbeeld de lengte van een pincode of wachtwoord, hoe vaak je dit moet wijzigen en hoe snel je telefoon vergrendeld wordt. Ook zitten opties voor het traceren en wissen of blokkeren van de telefoon bij verlies of diefstal inbegrepen. Zo is je bedrijf ook veel beter beveiligd tegen datalekken. Voor advies en hulp op dit gebied ben je welkom bij PHC. Wij denken graag met je mee en geven je graag alle tips om je toestel goed te beveiligen.