Tot ziens plastic simkaart. Welkom eSIM!
De telecommarkt blijft snel veranderen: toestellen worden geavanceerder, dataverbindingen worden sneller, de mogelijkheden lijken bijna eindeloos. Het enige wat sinds de komst van de mobiele telefoon niet is veranderd, is de simkaart.
Daar lijkt nu op termijn ook verandering in te komen, want steeds vaker steekt de term eSIM de kop op, als toekomstige vervanger van de bestaande plastic simkaart. In dit blog vertel ik wat de eSIM eigenlijk is en wat dit betekent voor de telecommarkt.
Wat is een eSIM?
De term eSIM is de afkorting van het Engelse ‘embedded SIM’, wat mag worden vertaald als een ingebouwde simkaart. De eSIM doet eigenlijk precies hetzelfde als de huidige plastic simkaart, maar het grote verschil is dat deze eSIM, als een aparte chip, zit ingebouwd in het mobiele apparaat. Deze kaart is dus niet uit het apparaat te halen.
De eSIM bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. De informatie en abonnement op deze kaart kan door de provider op afstand worden aangepast.
Voordelen van de eSIM
Er zitten behoorlijk wat voordelen aan de eSIM ten opzichte van de huidige simkaart. Veruit het belangrijkste pluspunt is dat overstappen naar een andere provider een fluitje van een cent wordt: je hoeft geen nieuwe simkaart meer in je toestel te steken. Het enige wat je moet doen is het abonnement over (laten) zetten naar de nieuwe provider.
Dit gebeurt met alle eenvoud en vrijheid, want het wisselen van provider werkt via software: de smartphone haalt via een beveiligde verbinding het profiel op, waarna je al na een paar seconden weer online bent. Hierdoor geen gedoe meer met een nieuwe simkaart, maar direct gebruik maken van de diensten van de nieuwe provider.
Andere voordelen:
- Je hoeft niet meer op zoek naar een paperclip of een sim opener om je simkaart te verwisselen; je hebt je simkaart altijd bij je.
- Geen simkaart meer vervangen bij apparaten / oplossingen waarbij dit lastig is. Denk hierbij aan M2M oplossingen, boordcomputers, sluizen, gemalen, hoge kranen, etc.
- Wanneer je meerdere nummers wilt gebruiken in één toestel (bijvoorbeeld zakelijk en privé) heb je niet langer een dualsim toestel nodig. Op één eSIM kun je meerdere abonnementen actief hebben en er is niet langer een tweede simkaart(slot) nodig.
- Meerdere apparaten (smartphone, tablet, smartwatch) kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld gaan worden en gebruik maken van één mobiel internet abonnement.
Toekomst van de eSIM
Het gaat nog wel een aantal jaren duren voordat alle apparaten met simkaarten zijn verdwenen uit de markt. Zeker is wel dat op termijn de eSIM de huidige simkaart in zijn geheel zal vervangen. Op dit moment zijn er echter nog bijna geen smartphones op de markt die een eSIM hebben.
Apple en Samsung maken zich al wel jarenlang sterk voor de komst van de eSIM en hebben wel al een beperkt aantal apparaten reeds voorzien van de ingebouwde simkaart. Voor fabrikanten is de eSIM tenslotte ideaal: voor bijvoorbeeld wearables, die vaak te klein zijn om er een normaal simkaartslot in te stoppen, is een elektronische simkaart een uitkomst. Inmiddels beginnen ook andere fabrikanten zich te mengen in deze techniek. Recent nog door Google met de Pixel 2-telefoons.
Verwacht wordt dat grotere aantallen mobiele telefoons en smartphones met een eSIM, op de markt worden gebracht vanaf 2019. Fabrikanten zullen dit niet veel eerder doen omdat er simpelweg geen providers zijn die de eSIM al ondersteunen en aanbieden. Het is dus nog afwachten tot de eerste fabrikant het echt aandurft meerdere smartphones, voorzien van een eSIM, op de markt te brengen, waarna de providers zullen gaan volgen met de uitrol ervan.
Niet alleen smartphones kunnen gebruik gaan maken van de eSIM. Ook elektronica in en rondom het huis of bedrijf zal in de toekomst worden voorzien van een eSIM, waardoor “the Internet of Things” weer een stap dichterbij komt. Denk hierbij aan brandmelders, koelkasten of verlichting, die straks ook allemaal via het mobiele netwerk te bedienen zijn.
Rondje langs de providers
Providers zijn tot nu toe dus afwachtend, maar zeker is dat de techniek in de toekomst omarmd zal worden in Nederland. Drie van de vier grootste providers hebben inmiddels bevestigd dat ze het gebruik van de eSIM zien zitten. Alleen KPN nog wat terughoudend. De marktontwikkelingen worden in ieder geval nauwlettend gevolgd en het aanbieden zal starten, als de markt erom vraagt.
Een planning hebben de providers daarbij nog niet. Het aanbod en de ondersteuning zal afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die deze apparaten met zich meebrengen.
PHC houdt je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de eSIM.