De toekomst van 5G
Bijna iedereen in Nederland, zowel particulier als zakelijk, maakt gebruik van mobiele data op een smartphone en/of tablet. We doen alles online: surfen, appen, streamen video’s van hoge kwaliteit, spelletjes spelen, navigeren, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt dit met je smartphone. Ook onderweg, zonder Wifi, zijn we inmiddels gewend geraakt aan een hoge internetsnelheid van 4G en verwachten we dat het overal en altijd beschikbaar is. Toch is het eind qua mogelijkheden nog lang niet in zicht en 5G is dan ook een kreet die inmiddels vaak wordt gehoord als het om mobiele datacommunicatie gaat. Maar wat houdt 5G nu eigenlijk in en waarom is dit beter dan het huidige 3G en 4G? In dit blog gaan we hier dieper op in.
Waar staat 5G voor?
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Deze vijfde generatie zal in de toekomst de nieuwe standaard worden voor mobiel dataverkeer als opvolger van 4G. Omdat de precieze specificaties nog niet zijn vastgelegd, maar er al wel veel over wordt gesproken, is er inmiddels een grote variatie aan toekomstige technieken en frequenties die allemaal onder de noemer 5G worden geplaatst. We zullen echter in Europa naar verwachting nog minstens tot 2019 of 2020 moeten wachten voordat dit netwerk wordt uitgerold. Ook dan pas weten we wat de exacte specificaties zullen zijn.
Hoge internetsnelheden
Wat we al wel zeker weten is dat de grootste vooruitgang van 5G de bijzonder hoge snelheid is die kan worden behaald; 50 tot 100 keer sneller dan het bestaande 4G netwerk en zelfs vele malen sneller dan het netwerk thuis!
Dit is ook nodig want het mobiele dataverkeer zal de komende jaren sterk stijgen. In 2020 zal er naar schatting ruim dertig keer meer mobiel internetverkeer zijn dan in 2010. Tevens zal de samenstelling van het dataverbruik veranderen. Zo komen er meer apparaten die communiceren via internet en zal ook de omvang van online content explosief groeien. Er is dus simpelweg meer capaciteit nodig met meer snelheid.
De ontwikkeling van mobiele data
In 1946 werden de eerste analoge radiosignalen (0G) verzonden via een draadloze telefoon ter grootte van een zakenkoffer. De techniek is daarna enorm doorontwikkeld en de markt werd steeds verder uitgebreid. Vanaf 1980 kwam de eerste draadloze telefoon voor thuisgebruik (1G). Dit toestel had geen mogelijkheid voor data, enkel spraak. Na 1990 begon de technologie zich snel te ontwikkelen en kwam 2G (1991) en 3G (2003) uit. Elk jaar werd deze technologie verbeterd. In 2010 werd 4G gelanceerd en hiermee werden theoretische snelheden van 100Mbit/s gehaald.
Snelheden van de familie
- 0G: Geen data mogelijkheid
- 1G: Geen data mogelijkheid
- 2G: tot 9,6 Kbit/s
- 3G: tot 28,8 Mbit/s
- 4G: tot 100 Mbit/s
- 5G: Mogelijk tot 12 Gbit/s
Sinds 2015 is 4G+ uitgebracht en daarmee zou je theoretische snelheden tot 225 Mbit/s kunnen halen. Een speedtest op mijn Samsung Galaxy S8+ geeft op mijn huidige locatie (Eindhoven, Flight Forum) 123,56 Mbit/s aan download snelheid. De logische opvolger 5G is nog niet beschikbaar. Zelf ben ik benieuwd wat de mogelijkheden voor 5G zullen worden.
De toekomst van 5G
Zal de technologie zich snel ontwikkelen en kunnen we wellicht voor 2020 al genieten van ongekende snelheden? Dat weten we helaas nog niet. Mogelijk zou 5G wel een oplossing zijn als vervanger voor vast internet:
- Als vervanger in buitengebieden waar geen (fatsoenlijk) glasvezelinternet aanwezig is.
- Kantoren die verhuizen en tijdelijk internet willen hebben.
Het zou zomaar kunnen zijn dat alle huishoudens uiteindelijk overstappen naar bellen, internet en televisie via 5G. Hiermee zouden verschillende apparatuur zoals modems of routers vervangen kunnen worden door een simpele 5G ontvanger. Het 5G netwerk heeft behoorlijk wat voordelen:
- Stabieler en betrouwbaar netwerk met een groter bereik
- Meer gebruikers tegelijkertijd op het netwerk mogelijk
- Hogere datasnelheid per gebruiker mogelijk
- Groter bereik door grotere datavolumes per gebied.
- De kwaliteit van online content zal groeien; grootte maakt immers veel minder uit;
- Nieuwe toepassingen zullen ontstaan, zo zullen veel meer apparaten in de openbare ruimte met elkaar communiceren.
Conclusie
Wat de toekomst ons gaat brengen, weten we nog niet zeker. Wel weten we dat 5G ongekende snelheden zal halen, verbeterde stabiliteit zal geven en een betrouwbaar netwerk zal zijn. Daarnaast zou 5G ook veel pijnpunten weg kunnen nemen als het gaat om vast en snel internet. Ook zou alle apparatuur mogelijk gebruik kunnen maken van 5G. We zullen nog even moeten wachten tot 2020, maar voor wat we nu weten, zal het een spectaculaire boost geven aan mobiel datagebruik.