Dataverbinding is levensader voor bedrijven

Connectiviteit is voor vrijwel iedere organisatie onmisbaar. Hybride werken, ambulante werknemers, productieomgevingen, allemaal vereisen ze een stabiele en snelle internetverbinding. Welke dataverbindingen zijn er en hoe weet je wat bij jouw organisatie past?

In 2021 had Nederland de derde meest geavanceerde digitale economie van Europa, na Finland en Denemarken, volgens cijfers van het CBS. Daarmee zijn dataverbindingen de levenslijn geworden voor organisaties. Praktisch alle bedrijven met tien of meer werkzame personen gebruiken een hoogwaardige vaste of mobiele internetverbinding zoals glasvezel, kabel, DSL of 4G/5G, volgens het CBS.

Dat betekent dat vrijwel iedere organisatie tegenwoordig afhankelijk is van hun internetverbinding. Je kunt dus ook eenvoudig uitrekenen wat de financiële schade is voor jouw onderneming wanneer je dataverbinding te traag is of zelfs uitvalt. Ieder uur dat je als organisatie niet kunt werken of niet bereikbaar bent, kost namelijk geld. Het is dus zaak een goede keuze te maken als het gaat om connectiviteit.

Hoe kies je de beste verbinding?

Wat voor jouw organisatie de beste verbinding is, hangt deels af van de beschikbaarheid van bijvoorbeeld glasvezel op jouw locatie. Wanneer je bedrijf zich ergens bevindt waar nog geen glasvezel ligt, is dat dus geen optie en ben je bijvoorbeeld aangewezen op het DSL-netwerk van KPN dat over de traditionele koperlijnen gaat of op internet via de kabel van Ziggo Coax.

Naast beschikbaarheid is het belangrijk om helder te krijgen welke diensten je over de dataverbinding wilt gebruiken; wanneer je bijvoorbeeld ook telefonie over die verbinding wilt, stelt dat eisen aan beschikbaarheid en vertraging. SLA’s, oftewel afspraken over de dienstverlening van je connectiviteitsleverancier, zijn eveneens een belangrijke overweging. In zo’n SLA staat bijvoorbeeld een garantie voor het percentage ‘uptime’; de beschikbaarheid van de verbinding. Tot slot is het raadzaam om de mogelijkheden van redundantie, een extra verbinding voor noodgevallen, te onderzoeken. Stel dat er bij graafwerkzaamheden onverhoopt een datakabel geraakt wordt, betekent dit dat jouw verbinding eruit ligt. Wanneer je voor redundantie hebt gekozen, kan jouw dataverkeer via een andere route en kabel gewoon doorgaan.

Glasvezel

De meest gebruikte verbinding voor dataverkeer is op dit moment glasvezel. Zakelijke glasvezelverbinding zijn specifiek ontworpen om bandbreedte, redundantie en beschikbaarheid te garanderen. Vaak zie je dat er voor dit soort verbindingen hoogwaardige apparatuur wordt gebruikt om de kwaliteit van het netwerk te garanderen.

Mobiele verbindingen

Een ander voorbeeld van een dataverbinding is een mobiele verbinding, zoals 4G en 5G. Bij vrijwel iedereen bekend als het mobiele telefonienetwerk en de manier om met smartphone of laptop toegang tot internet te krijgen. Toch zie je ook dat er steeds meer andere apparatuur van een simkaart wordt voorzien en op die manier via dit netwerk aan het internet wordt gekoppeld; het zogenaamde Internet of Things. Dat kunnen allerlei apparaten zijn, van koelkasten en klimaatsystemen tot productiemachines en agrarische apparatuur.

Advies van experts

Doordat vrijwel iedere organisatie afhankelijk is van connectiviteit om te ondernemen, is het belangrijk dat de juiste keuze wordt gemaakt. Een stabiele, betrouwbare verbinding is immers cruciaal voor de bedrijfscontinuïteit. Niet iedere organisatie beschikt over de technische kennis om de mogelijkheden en toepassingen op dataverbindingen voor het bedrijf in te kunnen schatten. Daarom is een inhoudelijke partner geen overbodige luxe. Zeker wanneer een partner veel kennis heeft van de verschillende leveranciers van dataverbindingen, zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en Eurofiber.

Als organisatie is het lastig om zelf te vergelijken, maar als PHC zijn we partner van vrijwel alle connectiviteitsleveranciers en dat maakt dat we inhoudelijk veel kennis hebben van het aanbod en de producten. Daarmee kunnen we je goed adviseren over wat het beste bij jouw organisatie en behoeften past. Bovendien kan een ICT-partner ook zaken als beheer en onderhoud van de dataverbinding verzorgen. Zo hoef je bij een storing niet zelf de helpdesk van de leverancier te bellen, maar doen wij dat voor je. Op die manier ontzorgen we onze klanten.

Meer weten?

Wil je meer weten over connectiviteit en de beste oplossing voor jouw organisatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.