Review: Apple HomePod

Apple is jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de HomePod. De verwachtingen voor deze gadget waren dus hooggespannen. In juni 2017 werd hij officieel aangekondigd door Apple en sinds vorige week vrijdag is de HomePod dan eindelijk beschikbaar. Tenminste, in de VS, UK en Australië dan. PHC heeft hem al weten te bemachtigen en heeft hem voor je getest. In deze review vertellen we je onze eerste ervaringen met de HomePod.

Installatie

De installatie van de HomePod is zoals je van Apple gewend bent, daar kunnen de concurrenten nog wat van leren. Waar je bij andere slimme speakers een app moet downloaden om allerlei zaken in te stellen, eerst in moet loggen met een account en dan pas kunt verbinden met een Wi-Fi netwerk, gaat de installatie van de HomePod bijna vanzelf. Wanneer je de HomePod de eerste keer aanzet en je hebt je iPhone in de buurt, zal er automatisch een melding op je scherm verschijnen om hem te configureren. Dit werkt wel alleen met een iPhone, dus niet met een Android of ander toestel. De eerste vraag is in welke ruimte je hem wil gaan gebruiken. Daarna wordt er gevraagd om een abonnement te nemen bij Apple Music als je dat nog niet had, het is overigens niet verplicht je te abonneren, eerder aangeschafte muziek kun je ook afspelen. Daarna stel je de taal in, op dit moment kun je kiezen uit 3 versies van Engels (VS, UK of Australisch Engels). De HomePod is net als zijn concurrenten (nog) niet Nederlandstalig. De volgende vraag is of je persoonlijke verzoeken wil activeren, hierbij accepteer je dat iedereen berichten mag versturen en lezen, herinneringen toe kan voegen, notities aan kan maken en meer. Dit werkt alleen voor personen die met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden, zodat niemand bij je persoonlijke gegevens kan als je zelf niet in de buurt bent. De laatste stap is het koppelen van je iCloud account, ook dit is niet verplicht.

Bediening

De bediening van de HomePod werkt voornamelijk via spraak, maar er is ook een mogelijkheid om de aanraakgevoelige bovenkant te gebruiken. Door één keer te tikken start of pauzeer je een nummer. Je krijgt dan ook de volumeknoppen te zien. Door aan te raken en vast te houden kun je Siri een opdracht geven. Of je roept zoals op je iPhone ‘Hi Siri’ en zegt je opdracht. De HomePod wordt ook zichtbaar in je Woning-app op de iPhone. Maar de mogelijkheden in die app zijn maar heel beperkt, vooral als je dit vergelijkt met de slimme speakers van concurrenten als Google Home en Amazon Echo. Dit is wel een (klein) gemis. Als je bijvoorbeeld muziek afspeelt via Apple Music, kun je nergens zien welk nummer er afgespeeld wordt. Wat ook jammer is, is dat Spotify alleen via Airplay te bedienen is, je kunt geen nummers afspelen via Spotify met spraakbediening. Ook is het niet mogelijk om je HomePod te koppelen met Android of Windows. Je kunt de HomePod dus echt alleen gebruiken samen met een iPhone of iPad.

Siri

Met Siri krijg je de standaard mogelijkheden zoals deze ook op je iPhone, of ander apparaat dat Siri ondersteunt, te gebruiken zijn. Zo kun je bijvoorbeeld muziek afspelen, je berichten laten voorlezen en terug dicteren. Maar Siri kan ook het nieuws, weersverwachting of verkeersinformatie doorgeven en je agenda en timers instellen.

Homekit

De HomePod ondersteunt uiteraard het HomeKit platform van Apple, hét platform voor al je slimme apparaten. Apparaten die hierop aangesloten zijn kun je hiermee bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld je verwarming hoger zetten met de slimme thermostaat van Honeywell, je Philips Hue lampen aanzetten of je deuren op slot doen. Uiteraard werkt het wel alleen met apparaten die Homekit ondersteunen. Je stelt deze functies in op je woning-app van Apple. Maar op dit moment zijn de mogelijkheden nog erg beperkt in vergelijking met de apps van bijvoorbeeld Google Home of Amazon Echo apparaten.

Specificaties

De HomePod is 17,8 cm hoog en heeft een krachtige A8 chip, vergelijkbaar met de iPhone 6. De woofer is 4 inch en zit bovenin. Er zitten 7 tweeters onderin en hij is voorzien van maar liefst 6 microfoons! Ook is Bluetooth 5.0 aanwezig. De HomePod werkt samen met een iPhone 5s of nieuwer met minimaal iOS 11.2.5. Er is geen ondersteuning voor andere OS’en.

Concurrentie

De concurrentie van andere slimme speaker is groot. Concurrenten Google en Amazon hebben met respectievelijk Home en Echo al verschillende modellen op de markt gebracht. PHC heeft ook deze apparaten uitgebreid getest. In vergelijking met die apparaten heeft Apple vooral de nadruk gelegd op het design en de geluidskwaliteit.

Conclusie

De 6 ingebouwde microfoons doen uitstekend hun werk. Je hoeft je stem niet te verheffen om iets aan Siri te vragen. We stonden er zelf versteld van hoe goed Siri de commando’s begrijpt zelfs als het volume van de HomePod vol open staat en bijvoorbeeld muziek afspeelt. Het aantal commando’s dat je kunt geven zijn nog enigszins beperkt ten opzichte van Google en Alexa (de Siri van Amazon). De concurrentie is aanzienlijk slimmer op het gebied van routines, herinneringen en andere skills. Eigenlijk is de boodschap helder: Als fervent Apple gebruiker mag deze gadget absoluut niet missen in jouw collectie. Het geluid klinkt geweldig en design is zeker weer Apple waardig. Maar ben je op zoek naar een echte ‘’slimme’’ speaker dan hebben de speakers van Amazon en Google meer te bieden. Ben jij benieuwd naar de HomePod? Kom onder het genot van een goede kop koffie de HomePod (of één van de andere slimme speakers) gerust eens bekijken én testen bij PHC!

Partners

  • Anywhere 365
  • Microsoft
  • Nokia
  • Samsung
  • I.X Security
  • HP
  • Airwatch - VMware
  • MaaS360