Smartwatches: wat zijn het en wat kan je ermee?
Wat is een Smartwatch?
Een Smartwatch is een digitaal uurwerk dat om de pols gedragen wordt. Er zijn verschillende merken van deze Smartwatches beschikbaar op de markt, zoals Apple, Sony en Samsung, maar ook nog talloze andere merken. Met een Smartwatch kun je, net als op je toestel, apps gebruiken. De apps staan geïnstalleerd op je smartphone en maken via bluetooth verbinding met je Smartwatch.
Geschiedenis van de (Smart)watch
Sinds het begin van de 20ste eeuw is er behoefte om een nauwkeurig uurwerk om de pols te dragen. Voorheen werd er veel gebruik gemaakt van zakhorloges en andere vormen van uurwerken. De technologie ging steeds verder, de behoefte werd steeds groter en de uurwerken steeds nauwkeuriger en kleiner. In de jaren 80 werden de eerste horloges geïntroduceerd waarmee men meer kon dan alleen de tijd zien. Zo werden er onderdelen toegevoegd als:
• Welke dag van de week is het?
• Wat is de datum?
• Welk jaartal is het?
Na de introductie van deze modellen werd de behoefte steeds groter en investeerden verschillende grote bedrijven flink in het design en de opties van horloges. In juni 2000 werd de eerste zogenaamde “Smartwatch” op de markt gebracht die voorzien was van het Operating System “Linux”.
In 2013 ging het hard met de Smartwatch op de markt. Er werden flink wat modellen geïntroduceerd en de Smartwatches zijn in de afgelopen jaren een stuk interessanter en slimmer geworden.
Smartwatches van tegenwoordig
De laatste jaren hebben de ontwikkelingen een explosieve groei van mogelijkheden en functies gehad. Zo hebben de nieuwste modellen inmiddels beschikking over diverse meetinstrumenten, zoals:
• GPS-meter;
• hoogtemeter;
• geïntegreerde hartslagmeter;
• barometer;
• acceleratiesensor.
Ook zijn de nieuwste modellen tegenwoordig vaak uitgerust met intern geheugen voor de opslag van data zoals muziek, wat natuurlijk ideaal is tijdens bijvoorbeeld het hardlopen.
Ook zijn er steeds meer ontwikkelaars van apps die zich richten op de markt van Smartwatches. Zo zijn er tegenwoordig honderden soorten wijzerplaten beschikbaar: van sportief tot klassiek, analoog of digitaal. Zo kun je je Smartwatch voor iedere gelegenheid aanpassen. Ook de bediening kent steeds meer handigheden, zo zijn er Smartwatches die bediend kunnen worden met de vinger, via spraak, via polsgebaren, draaibediening of een combinatie hiervan. Kortom, voor ieder wat wils!
Waar is de Smartwatch handig voor?
De Smartwatch is een veelzijdig product dat je enkel om je pols hoeft te doen. Er zijn talloze applicaties waar de watch handig voor is. Een aantal voorbeelden:
Realtime meldingen
De smartwatch geeft de mogelijkheid om Whatsappberichten, SMS-berichten of inkomende oproepen weer te geven, maar je kunt bijvoorbeeld ook meldingen instellen voor agenda-items en andere herinneringen.
Sporten
Met de ingebouwde GPS-meter kan de gelopen route worden vastgelegd. Met de hartslagmeter wordt de hartslag tijdens een activiteit gemeten. Verder kan er ook bijgehouden worden hoeveel stappen er gedurende de dag gezet worden.
Naast de metingen tijdens het sporten zijn een aantal Smartwatches inmiddels ook uitgerust met een intern geheugen om muziek op te slaan en deze te beluisteren via een draadloze headset, zonder dat je een mobiele telefoon nodig hebt.
Overige toepassingen
Je kunt de Smartwatch ook gebruiken voor bijvoorbeeld je Hue lampen. Er is een app van Philips beschikbaar waarmee je je lampen via je horloge kunt bedienen. Daarnaast kan je via een app het weer inzien of zelfs een zaklamp van je Smartwatch maken.
De Smartwatch is een perfect hulpmiddel om bepaalde handelingen in het leven makkelijker te maken. Je kunt het voor verschillende toepassingen gebruiken. Het is en blijft ook een mooi stukje design om de pols. Naast deze talloze mogelijkheden en extra functies blijft de basisfunctie van een horloge natuurlijk ook in stand; in één oogopslag zijn tijd en datum beschikbaar.
Meer weten?
Onze telecomexperts zijn uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Smartwatches en de daarbij behorende mogelijkheden. Neem altijd contact met ons op om na te vragen wat de mogelijkheden zijn.