Hoe maak je een back-up van je telefoon?

Het zal je maar gebeuren: na een leuke gezellige avond met je vrienden ben je je telefoon kwijt! Het overkwam PSV-er Marco van Ginkel afgelopen vrijdag, na een etentje kwam hij er zaterdagochtend achter dat hij niet meer wist waar zijn telefoon gebleven was. Verloren of gestolen, we staan er vaak niet bij stil dat dit ons allemaal kan overkomen. Marco baalde natuurlijk, vooral omdat er een belangrijk filmpje op zijn telefoon stond. Zou hij zijn telefoon nog terugvinden of was hij het filmpje voorgoed kwijt? Hieronder lees je wat je kunt doen om je belangrijke gegevens te bewaren ook al raak je je telefoon kwijt of gaat hij kapot.
Overigens was Marco niet echt zijn telefoon kwijt! Dit was een ludieke actie bedacht door PHC, lees hier alles over deze actie.

In het vorige blog heb je kunnen lezen wat de risico’s zijn als je je telefoon niet goed beveiligt en deelden we tips om je telefoon beter te beveiligen. Maar naast het beveiligen van je toestel is het ook slim regelmatig een back-up te maken van je gegevens, zodat als je telefoon defect zou gaan of als je je telefoon verliest je je gegevens nog hebt. Je kunt niet alleen een back-up maken van je foto’s, contacten, agenda’s en apps, maar ook je (favoriete) instellingen kunnen meegenomen worden.

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van bestanden en instellingen die op je smartphone staan.  Het is slim om regelmatig een nieuwe back-up te maken, zodat je recente gegevens hebt om terug te zetten mocht er iets met je telefoon gebeuren. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken en voor de meest eenvoudige manier hoef je weinig moeite te doen. Het was al mogelijk een reservekopie van bestanden te maken op een computer, cd of USB-stick, maar de Cloud wordt als back-uplocatie steeds populairder. Hoe je een back-up maakt van jouw telefoon hangt af van je besturingssysteem.

 

iOS (Apple)

Als je een iOS apparaat gebruikt zoals een iPhone of iPad kun je een back-up maken via iTunes op je computer of in de cloud via iCloud.

iPhone back-up maken via iTunes

iTunes software kun je gratis downloaden via de website van Apple. De software is te downloaden voor PC of Mac.
Wanneer je de software geïnstalleerd hebt, sluit je de iPhone aan via een USB kabel en vervolgens selecteer je iPhone in het menu. Je vindt dit linksboven in iTunes.
Ik adviseer het vinkje codeer iPhone-reserve-kopie aan te vinken. Hierdoor worden tevens je accountwachtwoorden opgeslagen en is je back-up direct beveiligd met een zelf gekozen wachtwoord. De back-up kan dan alleen teruggezet worden als je het wachtwoord weet, mocht er dan iets met je computer gebeuren, kan niemand bij je back-up. Extra veilig dus!

iPhone back-up maken via iCloud

In iTunes kun je ook de optie kiezen om je back-up te maken via iCloud. Dan worden je gegevens niet lokaal op je PC of Mac opgeslagen, maar in de Cloud. Maar je kunt ook heel eenvoudig een back-up maken op je iPhone of iPad zelf via iCloud. Als je dit hebt ingesteld, kun je dit automatisch laten doen zodra je toestel met wifi verbonden is. Dit is erg handig want dan gebeurt het dus regelmatig en kun je het niet vergeten. Zo heb je altijd recente gegevens bij de hand.
Je kunt voor iCloud zelf een selectie maken van de gegevens waarvan jij een back-up wilt. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen apps zoals contacten, agenda, foto’s en video’s weg te schrijven, maar je kunt ook een complete back-up maken door de optie reservekopie te kiezen.

Android back-up maken

Net als bij iOS maak je voor Android het eenvoudigst een back-up in de cloud. Deze is gekoppeld aan je Google-account en wordt opgeslagen in Google Drive. Zo maak je een back-up:
1. Open het instellingenmenu
2. Kies ‘Back-up maken en resetten’
3. Schuif de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’
Zodra je de back-up functie hebt aangezet zal Android op de achtergrond automatisch back-ups van je gegevens maken. Heb je een Androidversie lager dan 4.4 dan moet je apart aangeven dat je ook contactpersonen en telefoonnummers wilt opslaan. Bij de meeste Android-smartphones gaat dat als volgt: Contacten > druk op de menuknop om instellingen weer te geven > tik op samenvoegen met Google.
Van je foto's en video's maak je automatische back-ups door naar de Foto's-app te gaan > druk op de menuknop van je toestel > druk op Instellingen > Automatische back-up en vink de functie aan. Ga naar je Google Dashboard om te zien wat je allemaal hebt opgeslagen.

Windows Mobile (Nokia/Microsoft) Back-up maken

Voor een Windows Phone wordt je back-up ook standaard in de Cloud opgeslagen, namelijk via Microsoft OneDrive. Zo doe je het:
1. Open het instellingenmenu
2. Kies ‘Back-up’
3. Ga naar ‘apps & instellingen’
4. Zet de schakelaar om naar Ingeschakeld.
Je Windows Phone maakt automatisch een back-up, zodra je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk en wordt opgeladen. Ben je een week niet verbonden met wifi, dan wordt een back-up gemaakt via een mobiele dataverbinding. Dit kan in aardig wat data verbruiken, dus mocht je geen buitenland-bundel hebben dan is het verstandig de back-up functie uit te zetten als je in het buitenland verblijft. Je foto's zijn nu ook vanaf de browser te benaderen. Ga hiervoor naar Microsoft's Onedrive en log in met je Microsoft-account.
Voor een Windows Phone met Windows Mobile 10 gaat het net iets anders: Instellingen > Bijwerken en herstellen > Back-up > zet de schakelaars op Aan. Ga voor het maken van een back-up van foto's en video's naar Instellingen > Systeem > Foto's en camera. Als je een back-up van je sms-berichten wilt maken, ga je naar Instellingen > Systeem > Berichten.

TIP

Het is voor elk type besturingssysteem mogelijk om je foto’s en video’s op te slaan in de Cloud via bijvoorbeeld Google Foto's. Ook hier kun je instellen dat er regelmatig een back-up van je foto’s en video’s op je toestel worden gemaakt. Google Foto's kun je via elk apparaat met internetverbinding benaderen, zo kun je dus altijd bij je bestanden. Google Drive doet hetzelfde maar dan voor bestanden (bijvoorbeeld PDF of tekstbestanden). Ook bijvoorbeeld Microsoft Onedrive en Dropbox werken met elk besturingssysteem en kunnen dus gebruikt worden om veilig je bestanden, foto’s en video’s in de Cloud op te slaan en dus altijd beschikbaar te hebben.

Het maken van een back-up kost dus over het algemeen niet veel van je tijd, vooral niet als deze automatisch gemaakt wordt. Vind je het toch lastig om zelf zo’n back-up te maken? De Serviceafdeling van PHC kan dit voor of met je doen. Ook kunnen zij uiteraard je reservekopie terug zetten als er iets met je toestel is gebeurd.

Was het toestel van Marco echt kwijt geweest, had hij uiteraard echt bij PHC een nieuw toestel kunnen halen, zelfs op zaterdag. Hierbij hadden we de nieuwe iPhone voor hem ingesteld en, als hij die had, een reservekopie terug gezet. Als Marco gebruik had gemaakt van de automatische back-up stond dus waarschijnlijk dat voor hem zo belangrijke filmpje op ook zijn nieuwe toestel.