Met deze 5 Quick Wins bescherm je jezelf
Problemen zoals met Log4j kun je als organisatie niet zelf voorkomen. Daarvoor zit deze softwarecode te diep weggestopt in systemen en apparaten. Tegen veel andere vormen van cyber-onveiligheid kun je je wél beschermen! Security is hierdoor écht urgent voor je bedrijfscontinuïteit, daarom geven we je 5 Quick Wins die je uit zelfbescherming direct kunt toepassen.
5 Quick Wins
1. Wachtwoordgebruik
Zorg voor een goed wachtwoordbeleid. Onze collega's komen regelmatig nog post-its tegen of wachtwoorden met de naam van een hond of kind.
- Gebruik een (aangepaste) zin als wachtwoord. Dat is gemakkelijker te onthouden en moeilijker te kraken.
- Gebruik voor alles een ánder wachtwoord en sla gebruikersnamen en wachtwoorden op in een passwordmanager.
- Gebruik multifactor authenticatie: inloggen met een extra code via je telefoon of ander apparaat.
2. Update je software
We weten hoe vervelend de popups kunnen zijn, maar lees ze altijd. Zo zorg je ervoor dat jouw beveiliging altijd up-to-date is.
- Update niet alleen standaardsoftware van je besturingssysteem of Office 365, maar ook van applicaties die je minder vaak gebruikt, zoals bijvoorbeeld Adobe.
- Breng hier structuur in aan: loop je software maandelijks op een vast tijdstip na.
- Wees alert op waarschuwingen in het nieuws over applicaties die je gebruikt, en onderneem gelijk actie.
3. Verwijder ongebruikte applicaties
Iedereen downloadt wel eens een programma om een DVD te branden of voor iets anders. Onthoud dat software waar je niet meer naar om kijkt, een kwetsbaarheid vormt.
- Kijk kritisch naar alle applicaties die je op je computer of telefoon hebt staan en verwijder wat je niet gebruikt.
4. Maak afspraken!
Thuiswerken is het nieuwe normaal. Dat vormt een aanzienlijk cyberrisico. Maak daarom goede afspraken over veilig thuiswerken.
- Scheid werk en privé. Dus niet werken of mail versturen vanaf een privé-computer en niet streamen op een zakelijk apparaat.
- Altijd uitloggen als je je computer even alleen laat.
- Geen usb-sticks of ‘open systemen’ gebruiken als Dropbox, WeTransfer etc.
5. Wees goed achterdochtig!
Cybersecurity is een samenspel van technische mogelijkheden en menselijk gedrag. Zorg dat je medewerkers altijd scherp en alert zijn!
- Leer medewerkers hoe ze phisingmails herkennen; bij twijfel niet klikken!
- Maak goede afspraken over het gebruik van (zakelijke) social media, zoals LinkedIn. Ze vormen een gemakkelijke toegangspoort.
- Laat medewerkers altijd dubbelchecken. Ook onschuldige telefoontjes kunnen verdacht zijn, als er gevraagd wordt naar IT-beheer, telefonie of printeronderhoud.
Op zoek naar complete veiligheid?
Dit zijn 5 Quick Wins die organisaties snel zelf kunnen toepassen. Een eerste aanzet, maar niet voldoende om ‘op safe te spelen’. Liever een structurele security-training voor medewerkers? Benieuwd naar de uitgebreidere technische beveiligingsopties? Of voorkeur voor een uitgebreide cybersecurity check en -plan? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.