Apple Watch voorlopig nog niet naar Nederland
Apple brengt de Apple Watch in april uit in een beperkt aantal landen. Nederland zit daar niet bij. De prijzen lopen uiteen van 399 euro tot 18.000 euro, afhankelijk van welk model en horlogebandje.
De Apple Watch werd in september 2014 al voor het eerst getoond, maar veel details werden nu pas bekendgemaakt.
Apple toonde diverse apps die zullen werken op de Apple Watch. Onder meer Facebook, Instagram, Uber, American Airlines, Shazam en Wechat werden getoond. Ook komt er ondersteuning voor apps die communiceren met slimme beveiligingssystemen.
Ook draaien Apple-apps zoals de agenda, het weerbericht en de berichtenapp op de Apple Watch. Het horloge moet altijd verbonden worden met een iPhone. Er komt een aparte Apple Watch-app uit waarmee de gebruiker op een iPhone instellingen kan wijzigen en Apple Watch-apps kan opzoeken en installeren.
iOS 8.2
iOS 8.2, waarin de koppeling met een Apple Watch mogelijk is en de nieuwe app beschikbaar is, wordt vanaf maandag uitgerold naar gebruikers van iPhones.
Opvallend is dat hiermee standaard de Apple Watch-app op iPhones wordt geïnstalleerd. Ook gebruikers die niet van plan zijn het horloge te kopen, krijgen de app dus op hun homescreen. Deze kan niet verwijderd worden.
Behuizing en bandjes
Het horloge zal beschikbaar komen in twee formaten: 38 en 42 millimeter hoogte. De behuizing is vierkant met afgeronde hoeken en er komen verschillende soorten behuizingen uit.
De versies hebben allemaal dezelfde vormgeving, maar andere materialen. Naast de duurste edities, gemaakt van 18-karaats geel goud en 18-karaats rosé goud komen er versies van roestvrij staal (grijs en zwart) en aluminium (zilverkleurig en donkergrijs).
De gouden en roestvrij stalen varianten beschikken over een extra sterk en krasbestending saffierscherm. De aluminiumversie heeft geen extra sterk glas.
Daarnaast komen er zes verschillende bandjes uit: een metalen schakelarmband, kunststof sportbandje, lederen band met magnetische sluiting, lederen band met ‘klassieke gesp’, lederen band met ‘moderne gesp’ en een gevlochten Milanees bandje van roestvrij staal.
Accuduur
Apple belooft dat de accu bij verschillende activiteiten de hele dag mee gaan, het bedrijf spreekt van achttien uur bij normaal gebruik.
Dit geldt althans voor de 38 millimeter-variant, de accu van de 42 millimeter-uitvoering zou nog iets langer mee kunnen.
Bij ieder exemplaar wordt een oplader meegeleverd die magnetisch op de achterkant van het horloge klikt. Het volledig opladen van de smartwatch zou zo'n 2,5 uur in beslag nemen.
Prijzen
Apple maakte ook alle prijzen bekend. Het goedkoopste horloge met een aluminiumbehuizing van 38 millimeter en een rubber bandje kost in Duitsland 399 euro. De 42 millimeter-versie kost 449 euro.
De variant met een roestvrijstalen behuizing is verkrijgbaar vanaf 649 euro dollar voor het 38 millimeter-model. Afhankelijk van het gekozen bandje kan die prijs oplopen tot 1199 euro. De 42 millimeter-variant is standaard 50 euro duurder.
Het gouden model komt beschikbaar vanaf 11.000 euro en wordt slechts in een aantal winkels verkocht. Met het duurste soort goud en het duurste bandje, kost een Apple Watch Edition meer dan 20.000 euro.
Nederland
Het horloge kan vanaf 10 april in een aantal landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voorbesteld worden. Vanaf 24 april is het product in die landen leverbaar. Wanneer de Apple Watch naar Nederland komt, is onbekend.
Wanneer dat gebeurt, ligt de prijs wel iets hoger dan in de Verenigde Staten. Het 38 millimeter Sport-model kost bijvoorbeeld 399 euro en slechts 349 dollar.
Besturing
Apple Watch geeft gedetailleerde informatie afgestemd op specifieke activiteit zoals traplopen, roeien, rennen, lopen of fietsen.
Daarnaast is het mogelijk stappen te tellen, de hartslag te meten en kan het horloge worden gebruikt om de muziekspeler op een gekoppelde iPhone te besturen. Het is ook mogelijk oproepen te beantwoorden via de speaker en microfoon in de Apple Watch.
Het horloge is te besturen via het touchscreen, spraakbesturing en de digitale kroon waarmee gescrolld en in- en uitgezoomd kan worden. Door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te slepen komen zogeheten ‘glances’ tevoorschijn zoals het weer, agenda-afspraken en notificaties.
Apple kondigde tijdens het evenement ook een dunnere en lichtere Macbook aan met een nieuw ontwerp.
bron: nu.nl