Europese roamingkosten medio 2017 afgeschaft

De Europese ministers en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt waarin de roamingkosten per medio 2017 worden afgeschaft.

Dat bevestigen eurocommissaris Günther Oettinger en het Letse voorzitterschap dinsdag. 

De partijen vonden het compromis om twee uur 's nachts, na twaalf uur onderhandelen. De details worden vermoedelijk in de loop van de komende dagen uitgewerkt. 

Het telecompakket, afkomstig uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), werd in 2014 goedgekeurd door het Europees Parlement. Goedkeuring van de Europese Raad (de 28 lidstaten) kreeg het pakket echter steeds niet.

De partijen waren het oneens over de datum waarop de nieuwe regels moesten ingaan. Het Europees Parlement wilde dat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2015 gingen gelden, de Europese Raad wilde pas in 2018 van de roamingkosten af. Volgens het voorlopig akkoord worden de roamingkosten afgeschaft per juni 2017.

In 2016 worden de maximumtoeslag al beperkt tot 5 cent per belminuut, 2 cent per sms en 5 cent per megabyte. 

Netneutraliteit

De Raad en het Parlement bereikten ook een voorlopig akkoord over netneutraliteit. Een strenge vorm van netneutraliteit, zoals wij hier in Nederland hebben, houdt in dat providers bepaalde diensten geen voorrang mogen geven, en ook geen extra geld mag worden gevraagd. 

De EU-brede vorm van netneutraliteit zal iets minder streng zijn: in bepaalde gevallen mag het internet worden afgeknepen, zolang de 'algemene kwaliteit van het internet' niet wordt aangetast. Als voorbeeld worden het tegengaan van terroristische cyberaanvallen en het oplossen van 'digitale verkeersopstoppingen' genoemd. 

De Nederlandse, strengere vorm van netneutraliteit komt met het ingaan van de Europese netneutraliteit te vervallen. 

Afgezwakt

"Wat ons betreft had het eerder gekund. Nog een half jaar onderhandelen had geen beter akkoord opgeleverd", reageert CDA-europarlementariër Esther de Lange tegenover NU.nl. "Maar het afschaffen van de roamingkosten in 2017 is het einde van een tijdperk voor gebruikers." 

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is teleurgesteld dat de eisen van het Europees Parlement op veel punten zijn afgezwakt. "In de onderhandelingen moesten alle partijen water bij de wijn doen. Het is nu zaak om een veel ambitieuzere digitale markt voor Europa te realiseren", reageert Schaake. 

 

Bron: nu.nl